Landbrugsproduktion og bioraffinering (inkl. økologisk bioenergi)

Landbrugsproduktion og bioraffinering (inkl. økologisk bioenergi)
Projektansvarlig

Formålet med projektet er at udvikle nye eller forbedre eksisterende dyrknings- og managementprocesser samt logistiksystemer inden for produktion af biomasse, således at der skabes et grundlag for at udvikle nye forretningsområder i primærproduktionen, der bidrager til udviklingen af det biobaserede samfund bl.a. ved anvendelse af bioraffinering.

Bioraffinering er en bæredygtig raffinering af biomasse til et spekter af salgbare biobaserede kemikalier, materialer, fødevarer eller foder samtidig med produktion af biobrændstoffer, biobrændsler, varme eller el. Biomassen skal udnyttes så både fødevare- og foderproduktion opretholdes, samtidig med at produktionen af bioenergi mv. øges, således at udnyttelsen af biomassen optimeres på en bæredygtig og profitabel måde.

Det belyses, hvorledes landbruget kan bidrage til det biobaserede samfund, og hvorledes landbruget får en central placering i den del af den fremtidige vedvarende energiforsyning, som er baseret på biomasse. End-videre belyses det, hvilke produktionsformer og konverteringsprocesser, der giver den optimale sam-fundsmæssige løsning, samtidig med at produktionen er økonomisk attraktiv for landbruget. Der gennemgøres beregninger af de økonomiske muligheder og konsekvenser ved forskellige produktionsformer og sædskifter, således at den enkelte landmand kan vurdere, hvordan driften optimeres. Det belyses endvidere, hvorledes forskellige former for biomasse optimalt kan høstes, håndteres, transporteres og lagres. Der fokuseres specifikt på anvendelsen af roer til protein, foder og energiproduktion.

Effekten af projektet vil være, at landbruget får et bedre grundlag for at bidrage til at opfylde den nationale målesætning om at basere den fremtidige energiforsyning på bæredygtige og vedvarende energikilder, samtidig med at der skabes muligheder for nye produktionsformer i landbruget og nye arbejdspladser i forbindelse med konverteringsprocesserne.

Artikler om biogasproduktion og kontrakter

Artikler om økonomien i biogasproduktionen og faldgruber i leveringskontrakter til biogasanlæg.

Tørstofudbyttet er vigtigere end metanpotentialet ved valg af sort og høsttidspunkt for majs

Danske og udenlandske undersøgelser viser, at metanpotentialet i majs kan variere meget mellem sorter og høsttidspunkter. Tørstofudbyttet er vigtigst for at opnå højt metanudbytte pr. ha, derefter følger kvaliteten/metanpotentialet.

Biogas - muligheder og begrænsninger

Afholdelse af temadag om etablering af biogasanlæg og de muligheder og begrænsninger der er ved produktion af biogas 1. marts 2013.

Biogas – muligheder og begrænsninger

Afholdelse af temadag om etablering af biogasanlæg og de muligheder og begrænsninger der er ved produktion af biogas.

Dalum Landbrugsskole, Økonomi i biogas

Undervisning af ca. 50 landbrugsskoleelever og lærer fra Dalum Landbrugsskole. Hvilke faktorer har indflydelse på økonomien ved en biogasproduktion.

Seminar om restbiomasse fra landbrug og naturarealer til biogasproduktion

Kom og hør om de nye muligheder og teknologier, der er tilgængelige på markedet. Seminaret afholdes den 7. maj 2013 i Skejby.

Oversigt over skadedyr i energipil

En dansk rapport giver overblik over potentielle skadedyr i energipil og mulighederne for biologisk bekæmpelse. I rapporten er der fine fotos af de forskellige skadedyr og deres naturlige fjender.

Guide i gruppe- og oplandsbaserede tiltag for et bedre lokalt vandmiljø

Baltic Deal har udarbejdet en guideline, der fortæller, hvordan der med fordel kan arbejdes i grupper med tiltag på oplandsniveau.

Workshop för Svenska och Danska Bönder

Workshoppen skal danne grundlag for et øget samarbejde mellem Sverige og Danmark inden for bioraffinering af landbrugsafgrøder.

Metanpotentiale og metanudbytte af rørgræs ved forskellige slætstrategier

I et dansk forsøg med rørgræs på tørvejord er det fundet, at både tørstofudbytte og metanpotentiale blev øget ved at tage to slæt pr. år fremfor en slæt pr. år, og at det samlede metanudbyttet pr. ha derved blev øget med 45 pct.

Danish Crop Production Conference 2013

The Energy agreement of March 2012 has provided new opportunities for the production of biogas in Denmark. Is Biogas good business? The note is a review of the business operation and what matters.

Seminar: Restbiomasse fra landbrug og naturarealer til biogasproduktion

Program fra seminaret afholdt den 7. maj 2013.

Seminar: Restbiomasse fra landbrug og naturarealer til biogasproduktion

Velkomst og indledning til seminaret afholdet den 7. maj 2013.

Præsentation: Biogas Taskforce

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Kan biogasanlæggene få nok restbiomasse frem mod 2020?

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Præsentation af kædeneddeler

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Projekt - industriel storskala konvertering af halm til biogas

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Xergi

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Processbio

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Al-2 Agro A/S

Indlæg på seminar den 7.maj 2013.

Præsentation: Forbehandling af biomasse

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Indfødning af halm/dybstrøelse på Bånlev Biogasanlæg

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Driftserfaringer med ekstruderanlæg ved AU-Foulum

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Test og dokumentation af biogasteknologi

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Serviceplatform

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Præsentation: Prisen på biomasse

Indlæg på seminar den 7. maj 2013.

Workshop för Svenska och Danska Bönder

Workshoppen skal danne grundlag for et øget samarbejde mellem Sverige og Danmark inden for bioraffinering af landbrugsafgrøder.

Hvordan udnytter vi biogas 100 pct. hele året?

Vi skal have udnyttet tilgængelige ressourcer af gylle og slam til produktion af biogas, men hvor skal vi bruge den producerede biogas?

Workshop för svenska och danska bönder

Denne workshop giver danske og svenske landmænd mulighed for at mødes og diskutere, om vi kan øge udbygningen af bioraffinering gennem et samarbejde på tværs af øresundsregionen.

Nye muligheder for salg af biogas

I dag sælges biogas primært direkte til lokale fjernvarmeværker eller omsættes i en motor lokalt til strøm. Med muligheden for at biogassen nu kan sælges til naturgasnettet, er der opstået nye muligheder for salg af biogas.

Handel med biogas

Formålet med temadagen, er at fremkomme med gode ideer til fremtidens handel med biogas. Og undersøge muligheden for at etablere et handelsselskab med de nuværende og kommende biogasseslskaber.

Tilskud til fremme af vedvarende energi i virksomheders produktionsprocesser

Regeringen har bevilget 3,2 mia. kr. i perioden 2013 frem til 2020, til at udskifte motor og forbrændingskeder fra sort energi til grøn energi.

Udbytter af flerårige energiafgrøder i forsøg og praksis

En litteraturgennemgang om udbytter i flerårige energiafgrøder som elefantgræs, pil og poppel viser, at udbyttet ofte er væsentligt lavere i praksis end i forsøg. Derved kan økonomien og klimaeffekten blive dårligere end forventet.

Tyske erfaringer med høst og lagring af poppel og pil

Tyske forsøg med lagring af poppel viser bl.a., at grov flis tørrer bedre end fin flis men også at tørstoftabet kan være op til 25 pct. og energitabet op til 20 pct.

Hvordan planlægger de danske kommuner at udnytte biogas i fremtiden?

BioMethane Regions har interviewet en række kommuner og spurgt til, hvilke projekter der planlægges, og hvilke metoder til at udnytte produceret biogas og metan de ønsker at etablere.

Danmark skal være uafhængig af fossile energikilder I 2050

Denne uafhængighed vil kræve en voldsom omlægning af energiproduktionen og energiforsyningen. Hvordan bliver det muligt i praksis at få etableret de biogasanlæg, der skal medvirke til omlægningen?

Finansiering og etablering af biogasanlæg

I 2020 skal biogasproduktionen i Danmark være steget fra cirka 1 TWh til cirka 10TWh i henhold til de politiske planer. Men er det muligt at finde finansiering til disse projekter?

Fremtidsperspektiver for planteproduktionen

På en workshop om fremtidens planteproduktion blev der peget på en række udviklingstendenser, hvor der allerede nu er behov for at udvikle og tilpasse teknologi, driftsledelse, produkter, afgrødekvalitet og robusthed i dyrkningssystemet.

Rapport om netværk for landmænd, der dyrker energiafgrøder

Agri Nord har gennemført et projekt om netværk for producenter af energiafgrøder med særlig fokus på dyrkning og afsætning af pil. I rapporten fra projektet anbefales det bl.a., at producenterne går sammen om videndeling og salg.

Noter fra Biogas Task Force midtvejs-seminar

Seminaret blev afholdt hos Energistyrelsen den 3. september med 122 deltagere, som kom fra hele biogasbranchen.

Lønsomhed i biomassekedler, der fyrer med halm og andre biobrændsler

En ny undersøgelse sammenligner forskellige typer biobrændsel og fyringsløsninger og hjælper med at få overblik over økonomien ved forskellige scenarier.

Produktion af biogas fra græs

Produktionen af biogas skal mangedobles i de kommende år. Biogas skal renses til N-gas kvalitet, tilledes N-gas nettet eller bruges til drivmiddel. Men hvor skal gassen komme fra? Græs er et af svarene.

Dansk produktion af hampeolie og proteinpulver

Hampefrø har ry som kilde til en ernæringsmæssig superolie med højt indhold af essentielle fedtsyrer og en proteinfraktion med højt indhold af vigtige aminosyrer. Dette bekræftes nu af danske undersøgelser af danske økologiske hampefrø.

EU har godkendt ny støtte til biogas

Den længe ventede godkendelse af støttesatserne til anvendelse af biogas er nu godkendt

Ajourføring af aktiviteter og udbygning af biogasanlæg

Ajourføring af aktiviteter og udbygning af biogasanlæggene, der har modtaget anlægstilskud i 2012. Ajourført 19-21. juni 2013

Biogasanlæg og samarbejdspartner 2013 og 2014

Oversigt over nye biogasanlæg og hvilke samarbejdspartner der er i de enkelte anlæg

Mere biogas i Danmark – sådan

Program for seminar om VE- målene og etablering af biogasanlæg den 28. august 2013

Danish Crop Production Conference 2013

The Energy agreement of March 2012 has provided new opportunities for the production of biogas in Denmark. Is Biogas good business? The note is a review of the business operation and what matters

Anmodning om udsættelse af igangsættelsesdato ift anlægstilskud fra NaturErhvervstyrelsen

Informationsskrivelse og eksempel på brev til NaturErhvervstyrelsen om anmodning om ”udsættelse af afslutning af biogasanlæg i forhold til betingelserne i bekendtgørelsen om tilskud til anlægsinvesteringer til biogasanlæg”


Er det en god forretning af høste enggræs og halm til biogasanlæg. Beregning udarbejdet til Maskinstation Karsten Kristoffersen, som en del af Foulum og BioM projekt


Økonomisk model udviklet af Alland Lunde Maabjerg Bioenergi og videreudviklet af VFL

Halm- og biomassepelletering

Mobil halmpelletering er udbredt i Tyskland. På den netop afholdte Agri Technica messe i Hannover var der flere firmaer, som præsenterede forskellige pillepressere.

Biogasanlæg og samarbejdspartner 2013 og 2014 samt nye gastankstationer i Danmark

Oversigtkort over de biogasanlæg der har søgt og fået bevilliget anlægstilskud i 2012, smat hvilke samarbejdspartner der er tilknyttet de enkelte anlæg. Nye gastankstationer og deres placering i Danmark - med adresse.

Hvordan påvirkes gasproduktion hvis tørstofprocenten i gylle stiger?

Der er x kg tørstof og Y kg vand i gødningen. Mængden af vand kan blive mindre, men mængden af tørstof vil ikke stige. I skal passe på med at regne i tørstofprocenter, når I vurderer gasproduktionen.

Kalkuler for energipil

Afgrødekalkuler for energipil for henholdsvis direkte flisning og helskudshøst gør det muligt at indsætte sine egne forudsætninger til beregning af dækningsbidraget i energipil.

Ensilering af halm og efterafgrøde til biogas

Halm kan ensileres sammen med efterafgrøder og på den måde blive nemmere at bruge til biogasproduktion. Det kan øge landbrugets produktion af biogas betragteligt, og give efterafgrøderne en større værdi.

Jenz flishøstere til energipil og poppel

Den tyske maskinproducent Jenz præsenterede på Agritechnica-messen 2013 en ny maskine til høst af popler. Maskinen er nyskabende ved, at den flishugger de fældede poppelskud med savklingen samtidig med at skuddene holdes lodret.

Biogasproduktion fra vejsidegræs og ensileret markgræs

Vejsider og enge bliver en central biomassekilde til produktion af biogas og gødning især for økologiske landbrug. Resultater af laboratorieforsøg giver en biogasproduktion på 50-125 m3 biogas pr. ton. Ensilering skal udføres korrekt for at undgå gastab.

Biogas til opgradering til bio-metan og udnyttelse i naturgasnettet og/eller til drivmiddel

Hvorledes sikres etablering af biogasanlæg med opgradering af biogas til bio-metan? Læs et kort resumé af, hvilke elementer opgaven rummer fra idé til drift.

Finansiering og etablering af biogasanlæg

I 2020 skal biogasproduktionen i Danmark ifølge de politiske planer være steget fra ca. 1TWh til ca. 10TWh. Finansieringspotentialet til projekterne er der, men kravene fra de traditionelle långivere og investorer er markante.

Industriaffald til biogasanlæg

Det kan være risikabelt at modtage industriaffald på biogasanlæg, da affaldet kan indeholde giftstoffer. Affaldsleverandøren bør være ansvarlig for, at affaldet ikke nedbryder den biologiske proces og i øvrigt overholder specifikationer.

Lagring af roer til biogasproduktion

Roer giver et højt udbytte og er meget let omsat i en biogasreaktor. Lagring til biogasproduktion hele året er en udfordring på grund af lagertab.

Gylle - leverandøraftaler

Se artikler vedr. leverandøraftaler

Metanol og metal

Metanol fremstilling ud fra biogas (metan)

Biomasse kalkuler

Beregning af tørstof og biogas potentiale i roer, økologisk kløvergræs, konv. kløvergræs, majs og rug. Lageromkostninger ved oplagring de nævnte biomasser.

Biogasproduktion

Afgifter ved El og varmeproduktion i ”biogasanlægget”

Forretningsmuligheder for primærproducenter

Forretningsmuligheder for primærproducenter ved levering af biomasser til bioraffineringsanlæg

Besøg hos CombigaS ApS biogasanlægsleverandør og Landia A/S pumper

Besøget hos ComBigaS ApS og Landia A/S pumper havde til formål at se, hvordan man kan løse problemer med iblanding af eksempelvis dybstrøelse i gylle

Optimering af biomasseforsyningskæder

En biomasse kan håndteres på flere forskellige måder inden den forarbejdes i f.eks. et biogas-anlæg.

Landbrug & Fødevarer holder gratis temadag om energi

Strategisk emnedag, tirsdag den 4. februar 2014 på Koldkærgård Konferencecenter

Biogas plants - a contribution to sustainable agriculture

Biogas production is beneficial not only to society in general but also to the individal farmer specifically.

Lovende bioraffineringskoncept til økologisk jordbrug skal udvikles

Protein fra økologiske kløvermarker kan blive en vigtig kilde til forsyning af økologiske dyr med dansk produceret protein.

Udstyr til neddeling af halm til biogas

Halm udgør en kæmpe ressource til biogasproduktion i både konventionel og økologisk produktion. Men halmen skal bearbejdes, før den for alvor kan udnyttes i biogasanlægget. Artiklen præsenterer nogle af de maskiner, der kan bruges til formålet.

Biogas and Organic Farming - A Sustainable Cocktail

Folder

Forsøg og forsøgsbehov indenfor dyrkning af pil og poppel

Erfagruppen for konsulenter og forskere, der arbejder med dyrkning af pil og poppel, fungerer nu også som ’forsøgsudvalg’ for området.

Besøg hos pile- og poppelavlere ved Billund

Erfagruppen for konsulenter og forskere, der arbejder med dyrkning af pil og poppel, var den 21. august 2013 på besøg hos en pileavler og tre poppelavlere i området omkring Billund. Artiklen beretter om dyrkningen.

Vælg kun afprøvede poppelkloner

Dårlig overvintring af visse poppelkloner understreger, at man kun bør plante kloner, der er velafprøvede under danske forhold.

Afsluttende rapport